Maar wat staat er nu in de Bijbel?
Maar wat staat er nu in de Bijbel?
Rik Torfs
Rik Torfs
Ontdek het verhaal van Astrid Arns die haar moeder verloor voor de vernieuwing van het kerkelijk recht in 1983.
Ontdek het verhaal van Astrid Arns die haar moeder verloor voor de vernieuwing van het kerkelijk recht in 1983.
Ontdek het verhaal van Astrid Arns die haar moeder verloor voor de vernieuwing van het kerkelijk recht in 1983.
Ontdek het verhaal van Astrid Arns die haar moeder verloor voor de vernieuwing van het kerkelijk recht in 1983.
EXPERTS AAN HET WOORD
WIE BEN IK?
Rik Torfs
l
WIE BEN IK?
l
Bert Broeckaert
Bert Broeckaert
Zelfdoding is een heikel thema. Dat is binnen religies niet anders. De Koran beschouwt het als een van de grootste hoofdzonden die een gelovige kan begaan. In de Bijbel zijn er verschillende figuren die sterven aan zelfdoding maar zij worden hiervoor niet gestraft. Wat maakt dat godsdiensten deze daad zo zwaar veroordelen? We gingen praten met islamoloog Bert Broeckaert en kerkjurist Rik Torfs.
​
DE ISLAM ​
​
De boodschap van de Koran en het Islamitisch recht zijn niet mis te verstaan: zelfdoding is een van de grootste zonden. De islam stelt dat God de controle heeft over je hele leven. Al van bij je geboorte ligt vast hoe je leven er ongeveer zal uitzien. Het komt er dus voor alle gelovigen op neer dat ze zich moeten neerleggen bij hun lot.
​
“Het is vooral dat idee dat heel erg botst met zelfdoding”, legt islamoloog Bert Broeckaert uit. “Wie zichzelf van het leven ontneemt, laat dat niet door God bepalen. Zelfmoord plegen is in de ogen van veel moslims de grootste daad van ongeloof die je maar kan stellen. Vandaar dat er in de islam heel weinig ruimte is voor een dialoog rond dit thema. Het aanpassen van het islamitisch recht lijkt al helemaal uit den boze."
“De Koran beschouwt het leven als een examen. Als je dat succesvol aflegt, verdien je je beloning in het paradijs.”
​
- Bert Broeckaert, islamoloog
WIE BEN IK?
Is het wel mogelijk om iets in het islamitisch recht aan te passen?
“Die conservatieve visie zal in de toekomst niet snel veranderen”, denkt Broeckaert. “Zelfdoding is sterk verbonden met de visie op God. Mensen geloven nog steeds dat God alles in de hand heeft. Elke handeling die niet volgens dat principe verloopt, is een zonde. Mij lijkt het dat ook de jongere generatie moslims op dat vlak even standvastig is.”
Wat men heel sterk benadrukt binnen religies is het belang van een aantal deugden. “Een van de sleutelwoorden is geduld”, zegt islamoloog Broeckaert. “Wanneer het even minder gaat, je ziek bent of het einde van je leven nadert, moet je die periode geduldig doorstaan. De Koran bijvoorbeeld beschouwt het leven als een examen. Als je dat succesvol aflegt, verdien je je beloning in het paradijs.”
DE ROOMS-KATHOLIEKE KERK ​
​
Het taboe binnen de Rooms-Katholieke Kerk is iets minder groot. Daar zit de wijziging van het kerkelijk recht in 1983 voor iets tussen. Vanaf dat moment werd de Katholieke Kerk een pak milder ten opzichte van zelfdoding. Rik Torfs: “De kerk ging er altijd vanuit dat je niet de eigenaar van je eigen leven bent. Je mocht niet zomaar doen wat je wilde. Iemand die zelf een einde aan z’n leven maakte, stierf niet in staat van genade. Een kerkelijke begrafenis was dan ook niet mogelijk.”
Wat zegt het kerkelijk recht dan nog specifiek over zelfdoding?
Dat de kerk zo lang vasthield aan dit principe, heeft volgens Torfs te maken met het feit dat de kerk een behoeder van traditie is. “Evoluties binnen onze samenleving moeten niet altijd blindelings gevolgd worden. Enkel wat op zinnige manier verandert, kan na een tijdje worden opgenomen”, denkt hij. “Natuurlijk is de vraag ook of de tijdgeest altijd gelijk heeft. Vermits hij verandert, kan hij af en toe ook verkeerd zijn.”
BEWUST OF ONBEWUST ​
​
Priester Penne denkt dat mensen nooit bewust zelfmoord plegen. “Ik denk dat heel veel andere priesters die mening delen. Als je ervan uitgaat dat mensen verblind zijn en niet meer helder naar de realiteit kijken, is hun wanhoopsdaad makkelijker te begrijpen.” Met het begrip bewust of onbewust moet je voorzichtig omspringen, vindt Torfs. “Er zijn mensen die herhaaldelijk dreigen om het te doen, maar uiteindelijk niets ondernemen. Er zijn ook mensen die er met geen woord over reppen, maar het toch doen. Het is erg lastig om te bepalen wat er juist bewust of onbewust gebeurt.”